Norsk melanomforskning vekket interesse på verdens største kreftkongress

Haukeland-forsker Oddbjørn Straume presenterte resultater fra norsk forskning på AXL-hemmere til kø og trengsel under ASCO-konferansen i Chicago.

Bergen-baserte BerGenBio forsker på bruk av AXL-hemmere i kombinasjon med andre typer kreftmedisin, som målrettede legemidler, immunterapi og cellegift. Målet er å motvirke resistens og forbedre effekten av medisinene.

Deres medisin Bemcentinib prøves nå ut i seks kliniske studier i Norge, og i studier i land som Storbritannia, USA, Tyskland og Spania. 

Vekket oppmerksomhet

Haukeland-forsker Oddbjørn Straume har ledet en av disse studiene på føflekkreftpasienter med spredning. Dagens Medisin meldte om trengsel og kødannelse da Straume presenterte sine resultater i en plakatfremvisning på ASCO-konferansen som gikk av stabelen i Chicago 1-5. juni:

– Standardbehandlingen er bra, og har i løpet av de siste årene blitt veldig mye bedre enn før. Vi har flere medikamenter å spille på; både immunterapi og målrettet behandling, sier Straume til tidsskriftet.

– I studien gir vi kombinasjonen basert på data fra tidligere studier om at AXL-proteinet spiller en viktig rolle for både resistens mot medisinen og også for utviklingen av resistens under behandlingen. Målet er å forlenge effekten av behandlingen som gis, og også øke responsraten. 

Men først om ett til to år vil man vite om pasientene responderer på den nye medisinen:

– Dette er lovende, selv om det gjenstår mye arbeid med å dokumentere effekten av medisinen, sier Straume i et annet intervju med Bergens Tidende.

Straume regnes som en av Norges ledende forskere på føflekkreft og deltok blant annet på Føflekkreftforeningens landsmøte i 2017 med foredrag om det gjeldende behandlingsregimet i Norge for malignt melanom.

Tidligere leder i Føflekkreftforeningen, Roald Nystad, medvirker i dette prosjektet som brukerrepresentant, en viktig rolle som sikrer pasientinteresser i norsk forskning.

Resistensforskning viktig for føflekkreft

Utvikling av resistens skjer ofte hos føflekkreftpasienter som mottar behandling for sykdom med spredning.

For eksempel kan pasienter på BRAF-hemmere oppleve hurtig og god respons til å begynne med, en effekt som ofte varer kun i en tidsbegrenset periode. Også pasienter på immunterapier kan oppleve oppsving i kreftaktivitet etter en periode med god respons.

Forskning på resistens er derfor svært viktig for pasienter med føflekkreftpasienter.

Leder i Føflekkreftforeningen Kari Anne Fevang applauderer forskningen fra Bergen og er stolt over den plassen norsk forskning får på den internasjonale scenen:

- Det er stort når det blir presentert på ASCO, sier Fevang entusiastisk når hun mottar rapportene fra Chicago.

Parallelt fortsetter forskning på såkalte «biomarkører» som vil gjøre leger i stand til å bedre forutse hvilke pasienter som vil respondere på medisiner som immunterapier.

- Økt forståelse for resistens og bedre biomarkører vil være helt sentralt for å øke overlevelsen blant pasienter med spredning, påpeker Fevang. Hun håper på nye forskningsgjennombrudd for føflekkreftpasienter også på kommende konferanser.

American Society of Clinical Oncology (ASCO) arrangerer verdens største kreftkongress med flere enn 32 000 forskere og legepersonell som deltakere.

European Societety of Clinical Oncology (ESMO) står for den store europeiske kreftkongressen i München den 19-23. oktober i år hvor også medlemmer fra Føflekkreftforeningen vil delta.

Hva skjer?

12.00 13. november - 12.00 14. november 2021

Scandic Lillestrøm

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.