Senvirkninger av behandling

Avansert kreftbehandling kan være en tøff belastning for kroppen i tillegg til sykdommen selv. Det er derfor ikke uvanlig at man kan slite med seneffekter av behandlingen i lang tid etter at man har blitt frisk

SENVIRKNINGER AV BEHANDLING

Avansert kreftbehandling kan være en tøff belastning for kroppen i tillegg til sykdommen selv. Det er derfor ikke uvanlig at man kan slite med seneffekter av behandlingen i lang tid etter at man har blitt frisk.

For noen kan seneffektene også bli en kronisk tilstand, som man må lære seg å leve med resten av livet. Som en hovedregel kan det sies at ved mer omfattende behandling kan mer alvorlige og komplekse seneffekter sees.

De vanligste seneffektene etter føflekkreft har til nå vært lymfødem og fatigue. Ved nyere behandling med immunterapi, sees det immunrelaterte bivirkninger som er betennelsestilstander i ulike organ i kroppen. Dette kan feks være colitt, hypofysitt, dermatitt og pneumonitt. Noen av disse tilstandene kan bli kroniske.

Lymfødem: Lymfedrenasjen i arm eller ben kan bli dårligere dersom lymfeknuter er fjernet I lyske eller armhule. Dette kan føre til at armer eller ben blir stive og hovne. Fysioterapi og lymfedrenasje er aktuelle behandlinger. Bruk av støttestrømper virker også forebyggende.

Fatigue: Tretthet kan oppleves som følge av kreftsykdom eller behandling. Det er per i dag ingen kjent behandling for fatigue, men studier har vist mosjon og trening har en dempende effekt.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.