Melanom/Føflekkreft

Malignt melanom som er det medisinske navnet på melanom/føflekkreft, er den alvorligste formen for hudkreft. Melanom/føflekkreft oppstår i pigmentceller i huden, og kan også oppstå i føflekker som er der fra før. 

Her er fem ting du ikke visste om solarier og solariumsindustrien i Norge - og hva Melanomforeningen tenker om saken.

Det aller viktigste du kan gjøre for å forebygge melanom/føflekkreft er å ha gode solvaner og unngå bruk av solarium. 

Å skille føflekkreft fra normale føflekker kan være vanskelig. Å ha føflekker er normalt. Frem til vi er i 30-40 års alderen er det også normalt at føflekker kan vokse til omtrent 5 mm størrelse. 

Pakkeforløpet for kreft skal gi trygghet og forutsigbarhet for pasientene gjennom bedre pasientforløp ved mistanke om kreft. 

Det finnes ulike tilnærminger til behandling av melanom/føflekkreft avhenging hvor langt sykdommen har utviklet seg. Jo tidligere diagnostisering dess mindre inngrep er nødvendig.   

I de alvorligste tilfellene kan melanom/føflekkreften også spres til andre deler av kroppen, som for eksempel lunger eller hjerne. På fagspråket kalles slike kreftsvulster for fjernmetastaser.

Etter behandling av melanom/føflekkreft er det viktig å følge med på endringer på kroppen. 

Avansert kreftbehandling kan være en tøff belastning for kroppen i tillegg til sykdommen selv. Det er derfor ikke uvanlig at man kan slite med seneffekter av behandlingen i lang tid etter at man har blitt frisk

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.