Senvirkninger av behandling

Avansert kreftbehandling kan være en tøff belastning for kroppen i tillegg til sykdommen selv. Det er derfor ikke uvanlig at man kan slite med seneffekter av behandlingen i lang tid etter at man har blitt frisk

SENVIRKNINGER AV BEHANDLING

Avansert kreftbehandling kan være en tøff belastning for kroppen i tillegg til sykdommen selv. Det er derfor ikke uvanlig at man kan slite med seneffekter av behandlingen i lang tid etter at man har blitt frisk.

For noen kan seneffektene også bli en kronisk tilstand, som man må lære seg å leve med resten av livet. Som en hovedregel kan det sies at ved mer omfattende behandling kan mer alvorlige og komplekse seneffekter sees.

De vanligste seneffektene etter melanom/føflekkreft har til nå vært lymfødem og fatigue. Ved nyere behandling med immunterapi, sees det immunrelaterte bivirkninger som er betennelsestilstander i ulike organ i kroppen. Dette kan feks være colitt, hypofysitt, dermatitt og pneumonitt. Noen av disse tilstandene kan bli kroniske.

Lymfødem: Lymfedrenasjen i arm eller ben kan bli dårligere dersom lymfeknuter er fjernet I lyske eller armhule. Dette kan føre til at armer eller ben blir stive og hovne. Fysioterapi og lymfedrenasje er aktuelle behandlinger. Bruk av støttestrømper virker også forebyggende.

Fatigue: Tretthet kan oppleves som følge av kreftsykdom eller behandling. Det er per i dag ingen kjent behandling for fatigue, men studier har vist mosjon og trening har en dempende effekt.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.