Australske forskere utvikler blodprøve som påviser føflekkreft
Verdens første blodprøve som påviser tidlig føflekkreft står på trappene hos australske forskere.
Forskere fra Edith Cowan University i Perth annonserte tidligere denne uken å ha utviklet en blodprøve som kan diagnostisere føflekkreft. Studien analyserte data fra over 200 individer og påviste føflekkreft i tidlige stadium i over 81% av tilfellene.
Tidlig diagnostisering viktig
Ifølge tall fra Kreftregisteret dør flere enn 300 norske pasienter av føflekkreft hvert år, og sykdommen er en kreftformene som øker mest i landet.
Diagnostisering på et tidlig tidspunkt er viktig fordi pasienten kan kureres dersom sykdommen ennå ikke har rukket å utvikle seg.
- Tidlig oppdagelse er den beste måten å redusere antall dødsfall på, sier hovedforfatter bak studien, Pauline Zaenker, i en pressemelding fra universitetet.
- Det er dét som gjør blodprøven til et så lovende diagnoseverktøy. Den har mulighet til å oppdage føflekkreft mens sykdommen fremdeles kan kureres, sier hun videre.
Forskerne omtaler resultatene som et «gjennombrudd» som kan redde tusenvis av liv og spare helsevesenet for betydelige utgifter.
Bruker kombinasjon av antistoffer
Idet føflekkreft utvikler seg hos et menneske, vil kroppen som respons begynne å produsere antistoffer. Blodprøven fungerer ved å måle disse hos pasienten.
- Vi undersøkte 1627 forskjellige antistoffer og har identifisert 10 av dem som best indikerer føflekkreft, forklarer Zenker.
Forskerne støttet seg på data fra over 100 føflekkreftpasienter i tillegg til en kontrollgruppe med friske individer.
- Ingen annen biomarkør kan oppdage kreft i blod på et så tidlig tidspunkt, anslår forskerne i pressemeldingen.
Komplementer til vevsprøven?
I dag brukes i all hovedsak vevsprøver for å diagnostisere føflekkreft. Men teknikken er ofte mer "invasiv" for pasienten, mer kostbar og hviler på subjektive vurderinger.
I tillegg er slik patologibasert kreftdiagnostikk gjenstand for menneskelige svakheter, slik NRK avdekket det i en dokumentar fra mai 2018.
En blodprøve kan derfor gi leger et nytt redskap for å stille føflekkreftdiagnosen.
Men først skal resultatene valideres i en klinisk studie, et arbeid som vil ta omtrent tre år. Forskerne håper å ha en blodprøve klart for pasienter kort tid etter dette.
- For tidlig å fastslå
Gilliosa Spurrier leder den franske pasientorganisasjonen MelanomeFrance og er en av drivkreftene bak Melanoma Patient Network Europe (MPNE), den europeiske organisasjonen for føflekkreftpasienter.
Hun er mer avmålt når hun snakker med Føflekkreftforeningen om de australske forskningsresultatene:
- Biomarkøren skal nå testes ut i kliniske studier. Forskningsresultatene det vises til foreligger altså kun på et tidlig tidspunkt.
Hun estimerer at det vil ta flere år før denne type diagnoseteknologi blir gjort tilgjengelig på legekontorene og tror heller ikke resultatene vil endre den kliniske oppfølgingen med det første:
- Forskerne bak studien sier selv at blodprøven ikke erstatter biopsi i diagnostiseringen av føflekkreft. Tiden får vise om dette kan bli en objektiv og sikker biomarkør for føflekkreft.
Spurrier understreker likevel resultatene er lovende og at kreftdiagnostikk basert på blodprøver er et «riktig spor å følge».
De australske forskningsresultatene har blitt sitert av de store, internasjonale mediehusene de siste dagene. Les mer om den australske studien hos BBC, The Guardian og The Telegraph.
Flere nyheter
Nyhetsbrev høst 2023
Denne høsten har vært begivenhetsrik for Melanomforeningen og også grunnen til at høstens nyhetsbrev har latt seg vente litt på. Mye har skjedd etter sommerferien. Vi har fått inn ny daglig leder, Barbara Gonzalez-Vaughn, som tiltrådte et 1-års vikariat 15.august i år. I høstens nyhetsbrev får du innblikk i de ulike aktivitetene Melanomforeningen har vært involvert i så langt i høst. Du kan lese mer om den nye felles likepersonstjenesten som det jobbes med på tvers av pasientforeningene. Vi har også deltatt i Nordic Melanoma Meeting i Reykjavik. Vi får også en oppdatering fra fagfeltet fra onkolog Anna K. Winge-Main. God lesing!
Vi søker flere likepersoner
Det er et stort behov for flere likepersoner på Vardesenterne, som finnes i de største byene. I tillegg har vi behov for flere likepersoner som kan påta seg telefonvakter, slik at vi kan sikre et godt og bærekraftig tilbud for mennesker som får påvist melanom.
Nyhetsbrev vår 2024
Etter en lang og mange steder kald vinter har våren så smått meldt sin ankomst. Vi gleder oss over lengre og lysere dager og ser frem mot sommeren. Det nærmer seg landstreff og årsmøte og jeg håper at så mange som mulig av dere tar turen til Gardermoen. Et interessant program venter, men mest av alt anledningen til å møte nye og gamle venner i denne foreningen. Vi trenger et par dager hvor vi kan fylles med ny kunnskap, dele sorger og gleder og utveksle erfaringer med likesinnede. Vi vet hva denne diagnosen kan være, noe "de andre" ofte ikke kan forstå. Vi håper å se mange nye og kjente fjes på Landstreffet 20. - 21. april.
Nyhetsbrev våren 2023
I vårens nyhetsbrev blir du oppdatert på arbeidet som gjøres og du får informasjon om vårens planlagte aktiviteter. Du kan også lese onkolog Annas oppdatering, samt en vårhilsen fra hovedstyret.