Til forsiden

Tilbake til nyheter

Finner ny biomarkør for immunterapi mot kreft

Kreftorskere i Storbritannia har nettopp offentliggjort funnene av en ny type immunsystemcelle som mer presist skal kunne identifisere hvilke kreftpasienter som vil reagere på moderne immunterapi. Funnene kommer like etter at onkologen Christian Ottensmeier antydet et gjennombrudd på MNPE-samlingen i Brüssel i mars.

4. juli 2017

Oppdagelsen ble publisert i tidsskriftet Nature Immunology i juni og peker i retning av at onkologer og legemiddelfirmaer nå kan bli flinkere til å identifisere de pasientene som vil ha nytte av nye og kostbare behandlinger som nå revolusjonerer kreftpleien.

Legemidler som Mercks "Keytruda", Bristol-Myers Squibbs "Opdivo", Roches "Tecentriq" og AstraZenecas "Imfinzi" kan øke immunsystemets evne til å bekjempe svulster, men de fungerer ikke for alle pasienter.

Fram til nå har en mye brukt markør for bruk immunterapi i kreftbehandlingen vært proteinet PDL-1. Imidlertid ser mange forskere på PDL-1 som en nokså blind indikator i den forstand at forekomsten av proteinet ikke samsvarer særlig nøyaktig med pasientens respons på det aktuelle legemiddelet.

T-celler viser hvilke pasienter som kan bør immunterapi

Den seneste forskningen understreker den viktige rollen som T-celler med hukommelse har når det gjelder å identifisere pasienter som kan nyttiggjøre seg forskjellige immunterapier (tissue-resident memory T-cells). Forskere fra universitetet i Southampton og La Jolla-instituttet for allergi og immunologi oppdaget at lungekreftpatienter med mye av denne celletypen i svulstene hadde 34 prosent mindre tilbøyelighet til å dø enn andre pasienter.

- Etter å ha gjort de første, små skrittene med PDL-1-testing, må vi være smartere når vi nå skal vurdere nye tester, sier Christian Ottensmeier, en av de britiske forskerne som har arbeidet med studien.

- PDL-1-testing er litt som å si at du har en Ferrari fordi den er rød. Men selv om mange Ferrarier riktignok er røde, er ikke fargen alene en god nok markør. På samme måte vil mange pasienter ha kreftsvulster som er PDL-1-positive og kunne reagere på immunterapi, men det alene er ikke nok.

Flere studier, også i Norge

Ottensmeier og kollegene planlegger nå flere kliniske studier for å se hvor godt deres biologiske markør kan plukke ut pasienter som vil ha nytte av å bruke Opdivo.

- En forskningsgruppe på Oslo Universitetssykehus har søkt Kreftforeningen om midler til et prosjekt som vil forske på de forskjellige immunterapimedisinene for å kunne komme frem til en personrettet behandling, supplerer Roald Nystad, leder i Føflekkreftforeningen.

- Dette prosjektet er også vår forening med på, legger Nystad til.

- Vi ser at nytten for pasienter med malignt melanom potensielt er veldig stor, og dette er i tråd med hva Ottensmeier antydet på den europeiske melanomkonferansen MPNE 2017 i Brüssel allerede i mars. Vi går spennende tider i møte, avslutter Føflekkreftforeningens leder.

Bransjeanalytikere forventer at den nye generasjonen immunterapi vil få en omsetning på flere titalls milliarder dollar årlig allerede om få år. Lungekreft ventes å få den største markedsandelen, men også malignt melanom vil utgjøre en betydelig del av legemiddelselskapenes omsetning.

Kilde:

http://uk.mobile.reuters.com/article/idUKKBN19A22U

Flere nyheter

Nyhetsbrev høst 2023

Denne høsten har vært begivenhetsrik for Melanomforeningen og også grunnen til at høstens nyhetsbrev har latt seg vente litt på. Mye har skjedd etter sommerferien. Vi har fått inn ny daglig leder, Barbara Gonzalez-Vaughn, som tiltrådte et 1-års vikariat 15.august i år. I høstens nyhetsbrev får du innblikk i de ulike aktivitetene Melanomforeningen har vært involvert i så langt i høst. Du kan lese mer om den nye felles likepersonstjenesten som det jobbes med på tvers av pasientforeningene. Vi har også deltatt i Nordic Melanoma Meeting i Reykjavik. Vi får også en oppdatering fra fagfeltet fra onkolog Anna K. Winge-Main. God lesing!

Vi søker flere likepersoner

Det er et stort behov for flere likepersoner på Vardesenterne, som finnes i de største byene. I tillegg har vi behov for flere likepersoner som kan påta seg telefonvakter, slik at vi kan sikre et godt og bærekraftig tilbud for mennesker som får påvist melanom.

Nyhetsbrev vår 2024

Etter en lang og mange steder kald vinter har våren så smått meldt sin ankomst. Vi gleder oss over lengre og lysere dager og ser frem mot sommeren. Det nærmer seg landstreff og årsmøte og jeg håper at så mange som mulig av dere tar turen til Gardermoen. Et interessant program venter, men mest av alt anledningen til å møte nye og gamle venner i denne foreningen. Vi trenger et par dager hvor vi kan fylles med ny kunnskap, dele sorger og gleder og utveksle erfaringer med likesinnede. Vi vet hva denne diagnosen kan være, noe "de andre" ofte ikke kan forstå. Vi håper å se mange nye og kjente fjes på Landstreffet 20. - 21. april.

Nyhetsbrev våren 2023

I vårens nyhetsbrev blir du oppdatert på arbeidet som gjøres og du får informasjon om vårens planlagte aktiviteter. Du kan også lese onkolog Annas oppdatering, samt en vårhilsen fra hovedstyret.