Til forsiden

Tilbake til nyheter

Førstemann med immunterapi i Norge slutter på Radiumhospitalet

En av Norges fremste forskere på immunterapi slutter etter en lang karriere på Radiumhospitalet. Pensjonere seg skal Steinar Aamdal imidlertid ikke.

28. februar 2020

Steinar Aamdal er blitt hele 72 år gammel, og nå tillater ikke sykehusets interne regler den spreke forskeren å jobbe lenger. Aamdal har vært overlege ved Avdeling for kreftbehandling ved Oslo universitetssykehus Radiumhospitalet i en årrekke.

Aamdal slutter imidlertid ikke å jobbe, men starter i stedet i selskapet Ultimovacs, som blant annet utvikler kreftvaksine.

Kommer aldri i verden til å virke!

Steinar Aamdal etablerte og ledet i sin tid Utprøvingsenheten på Radiumhospitalet. Nettopp denne enheten står for studier av nye kreftmedisiner i tidlig-fase. De senere årene ledet Aamdal Seksjon for utprøvende kreftbehandling og forskningsstøtte.

Kreftspesialisten var tidlig ute med forsøk med immunterapi i Norge. Ikke alle kollegene var like optimistiske som Aamdal.

– Steinar, det der kommer aldri i verden til å virke, skal en av legens mentorer ha sagt da han begynte med de første forsøkene, ifølge Dagens Medisin.

I dag regnes nettopp immunterapi som kanskje ett av de største fremskrittene innen kreftbehandling. Aamdal kan konstatere at han var på rett vei, tross skeptiske kolleger.

– Steinar fortjener en stor takk fra norske føflekkreftpasienter. Han har gjort en fantastisk innsats for å få frem behovet vårt for ny medisin – immunterapi. Før overlevde føflekkreftpasienter 6-9 måneder. Steinar kjempet for at vi skulle få tilgang til immunterapi. Mange lever i dag fordi han tok den kampen. Sykdommen er ikke nødvendigvis dødelig lenger, selv for de aller sykeste av oss, sier Kari Anne Fevang, styremedlem i Føflekkreftforeningen.

Viktig for føflekkreft

– Steinar har vært en av de viktigste pådriverne til behandling for føflekkreftpasienter i Norge, mener Fevang. Hun er blant pasientene som har fått immunterapi ved Radiumhospitalet.

Fevang fikk også prøve vaksinen da den var i innledende forsøk, i liket med journalisten som skriver denne saken.

– Vi kan takke Steinar for at norske pasienter fikk immunterapi i kliniske studier i Norge, mener Fevang. Aamdals rolle kan ikke underdrives, og Fevang er glad for at legen ikke pensjonerer seg riktig ennå.

Roald Nystad er avtroppende leder for Føflekkreftforeningen og legger til:

– Steinar var en solid støttespiller i forbindelse med stiftelsen av foreningen. Han var også hovedforeleser på landsmøtene i 2015 og 2016. Fordi han pushet på Kreftforeningen, klarte vi også, som en ung organisasjon, å få assosiert medlemskap på bare tre måneder. Andre foreninger har brukt flere år, sier Nystad.

Pasientenes talsmann

Steinar Amdaal har i flere år vært pasientens talsmann i media, og han har kjempet for kreftsyke skal få tilgang til den nyeste og beste medisinen, selv om den har kostet mye penger.

–Jeg er takknemlig for at Aamdal blant annet har kjempet for de sykeste med føflekkreft, og tatt mye av kampen for oss pasienter, sier Fevang.

Til Dagens Medisin sa Aamdal dette om de nye medisinene:

– Mitt mål har vært å få til et system som gjør at vi kan drive med dette på et profesjonelt nivå, slik at vi kan få studier til Norge. Vi må kunne bruke disse medisinene også hos oss. Det tar lang tid før de blir godkjent i Norge. Det aller beste er å få med pasienter på studier her til lands – da kan vi få tilgang til medisinene kanskje fem-seks år før de kommer hit.

Aamdal er åpen på at han har brukt media bevisst.

– Det koster litt, sa Aamdal til Dagens Medisin, – og vi får kjeft for det. Men det er vår oppgave.

Flere nyheter

Nyhetsbrev høst 2023

Denne høsten har vært begivenhetsrik for Melanomforeningen og også grunnen til at høstens nyhetsbrev har latt seg vente litt på. Mye har skjedd etter sommerferien. Vi har fått inn ny daglig leder, Barbara Gonzalez-Vaughn, som tiltrådte et 1-års vikariat 15.august i år. I høstens nyhetsbrev får du innblikk i de ulike aktivitetene Melanomforeningen har vært involvert i så langt i høst. Du kan lese mer om den nye felles likepersonstjenesten som det jobbes med på tvers av pasientforeningene. Vi har også deltatt i Nordic Melanoma Meeting i Reykjavik. Vi får også en oppdatering fra fagfeltet fra onkolog Anna K. Winge-Main. God lesing!

Vi søker flere likepersoner

Det er et stort behov for flere likepersoner på Vardesenterne, som finnes i de største byene. I tillegg har vi behov for flere likepersoner som kan påta seg telefonvakter, slik at vi kan sikre et godt og bærekraftig tilbud for mennesker som får påvist melanom.

Nyhetsbrev vår 2024

Etter en lang og mange steder kald vinter har våren så smått meldt sin ankomst. Vi gleder oss over lengre og lysere dager og ser frem mot sommeren. Det nærmer seg landstreff og årsmøte og jeg håper at så mange som mulig av dere tar turen til Gardermoen. Et interessant program venter, men mest av alt anledningen til å møte nye og gamle venner i denne foreningen. Vi trenger et par dager hvor vi kan fylles med ny kunnskap, dele sorger og gleder og utveksle erfaringer med likesinnede. Vi vet hva denne diagnosen kan være, noe "de andre" ofte ikke kan forstå. Vi håper å se mange nye og kjente fjes på Landstreffet 20. - 21. april.

Nyhetsbrev våren 2023

I vårens nyhetsbrev blir du oppdatert på arbeidet som gjøres og du får informasjon om vårens planlagte aktiviteter. Du kan også lese onkolog Annas oppdatering, samt en vårhilsen fra hovedstyret.