Til forsiden

Tilbake til nyheter

I dag er den nasjonale Hudsjekkdagen

Vil ha Norge ned fra dødelighetstoppen

Over 300 personer dør av føflekkreft hvert år i Norge. I dag gjør hudleger, Kreftforeningen og Føflekkreftforeningen en ekstra innsats for å redde flere liv.

23. mai 2017

Hudleger over store deler av landet har i dag, 23. mai, ryddet timeplanene for å sjekke føflekker når Hudsjekkdagen arrangeres for fjerde året på rad.

Dagen, som handler om å lære nordmenn om solbeskyttelse og hva de skal se etter for å oppdage føflekkreft tidlig, er viktigere enn noen gang. Føflekkreft er nemlig den kreftformen som øker mest her til lands, men enda verre: Norge er på topp i Europa når gjelder dødelighet.

- Nesten hver dag dør en person av føflekkreft i Norge. Vi ønsker ikke å skremme, men dette er noe vi kan gjøre noe med. Føflekkreft er en kreftform som kan forebygges, og som er ganske enkel å behandle når den oppdages tidlig. Det handler om å vite hva man skal se etter, og komme tidsnok til lege, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Kunnskap redder liv

Studier har vist at når nordmenn får diagnosen føflekkreft, har de ofte mer utviklet kreft og svulsten har vokst seg tykkere enn hos pasienter i andre land. Dette tyder på at vi har for lav oppmerksomhet om å følge med på hudforandringer.

Hudlege Jon Langeland håper Hudsjekkdagen fører til at flere lærer seg faresignalene på føflekkreft.

– Skal vi få gjort noe med dødeligheten av føflekkreft, må nordmenn kjenne faresignaler og komme tidlig til behandling. Hvis en føflekk forandrer seg mistenkelig, for eksempel vokser, blir ujevn i formen og får flere farger, så gå til legen din. Sjekk heller én gang for mye enn én gang for lite, sier Langeland.

Han er nasjonal koordinator for hudlegene i aksjonen, som er en del av Euromelanoma og skjer i over 30 land. Hudleger over hele landet bruker i dag over 1200 hudlegetimer på å sjekke føflekker. Det var stor etterspørsel etter timene, som ble revet bort i begynnelsen av mai.

Ryel mener det offentlige må satse mer på opplysningsarbeid for å få Norge ned fra dødelighetstoppen.

– I for eksempel Australia har de i mange år satset mye på kampanjer, og folk har blitt mer bevisst på solbeskyttelse og tidlig oppdagelse av hudkreft. Derfor er Hudsjekkdagen viktig. Det må satses mer på kampanjer fremover, så vi blir mer bevisste på dette i Norge også, sier Ryel.

Dette skal du se etter

Gå til legen hvis en føflekk forandrer seg slik:

  • blir større enn før, i høyden eller bredden
  • får asymmetrisk form og ujevn kant mot huden
  • får flere farger, ofte med svarte partier.

Følg også med hvis en føflekk klør, blør eller danner et sår som ikke vil gro.

Nøkkeltall føflekkreft 2015 (de nyeste tallene fra Kreftregisteret).

Nye tilfeller: 2001 (1018 menn og 983 kvinner)

Dødsfall: 330 (201 menn og 129 kvinner)

Forekomst på 1950-tallet: ca 40 blant menn og ca 50 blant kvinner

Flere nyheter

Nyhetsbrev høst 2023

Denne høsten har vært begivenhetsrik for Melanomforeningen og også grunnen til at høstens nyhetsbrev har latt seg vente litt på. Mye har skjedd etter sommerferien. Vi har fått inn ny daglig leder, Barbara Gonzalez-Vaughn, som tiltrådte et 1-års vikariat 15.august i år. I høstens nyhetsbrev får du innblikk i de ulike aktivitetene Melanomforeningen har vært involvert i så langt i høst. Du kan lese mer om den nye felles likepersonstjenesten som det jobbes med på tvers av pasientforeningene. Vi har også deltatt i Nordic Melanoma Meeting i Reykjavik. Vi får også en oppdatering fra fagfeltet fra onkolog Anna K. Winge-Main. God lesing!

Vi søker flere likepersoner

Det er et stort behov for flere likepersoner på Vardesenterne, som finnes i de største byene. I tillegg har vi behov for flere likepersoner som kan påta seg telefonvakter, slik at vi kan sikre et godt og bærekraftig tilbud for mennesker som får påvist melanom.

Nyhetsbrev vår 2024

Etter en lang og mange steder kald vinter har våren så smått meldt sin ankomst. Vi gleder oss over lengre og lysere dager og ser frem mot sommeren. Det nærmer seg landstreff og årsmøte og jeg håper at så mange som mulig av dere tar turen til Gardermoen. Et interessant program venter, men mest av alt anledningen til å møte nye og gamle venner i denne foreningen. Vi trenger et par dager hvor vi kan fylles med ny kunnskap, dele sorger og gleder og utveksle erfaringer med likesinnede. Vi vet hva denne diagnosen kan være, noe "de andre" ofte ikke kan forstå. Vi håper å se mange nye og kjente fjes på Landstreffet 20. - 21. april.

Nyhetsbrev våren 2023

I vårens nyhetsbrev blir du oppdatert på arbeidet som gjøres og du får informasjon om vårens planlagte aktiviteter. Du kan også lese onkolog Annas oppdatering, samt en vårhilsen fra hovedstyret.