Til forsiden

Tilbake til nyheter

Norsk melanomforskning vekket interesse på verdens største kreftkongress

Haukeland-forsker Oddbjørn Straume presenterte resultater fra norsk forskning på AXL-hemmere til kø og trengsel under ASCO-konferansen i Chicago.

28. februar 2020

Bergen-baserte BerGenBio forsker på bruk av AXL-hemmere i kombinasjon med andre typer kreftmedisin, som målrettede legemidler, immunterapi og cellegift. Målet er å motvirke resistens og forbedre effekten av medisinene.

Deres medisin Bemcentinib prøves nå ut i seks kliniske studier i Norge, og i studier i land som Storbritannia, USA, Tyskland og Spania.

Vekket oppmerksomhet

Haukeland-forsker Oddbjørn Straume har ledet en av disse studiene på føflekkreftpasienter med spredning. Dagens Medisin meldte om trengsel og kødannelse da Straume presenterte sine resultater i en plakatfremvisning på ASCO-konferansen som gikk av stabelen i Chicago 1-5. juni:

– Standardbehandlingen er bra, og har i løpet av de siste årene blitt veldig mye bedre enn før. Vi har flere medikamenter å spille på; både immunterapi og målrettet behandling, sier Straume til tidsskriftet.

– I studien gir vi kombinasjonen basert på data fra tidligere studier om at AXL-proteinet spiller en viktig rolle for både resistens mot medisinen og også for utviklingen av resistens under behandlingen. Målet er å forlenge effekten av behandlingen som gis, og også øke responsraten.

Men først om ett til to år vil man vite om pasientene responderer på den nye medisinen:

– Dette er lovende, selv om det gjenstår mye arbeid med å dokumentere effekten av medisinen, sier Straume i et annet intervju med Bergens Tidende.

Straume regnes som en av Norges ledende forskere på føflekkreft og deltok blant annet på Føflekkreftforeningens landsmøte i 2017 med foredrag om det gjeldende behandlingsregimet i Norge for malignt melanom.

Tidligere leder i Føflekkreftforeningen, Roald Nystad, medvirker i dette prosjektet som brukerrepresentant, en viktig rolle som sikrer pasientinteresser i norsk forskning.

Resistensforskning viktig for føflekkreft

Utvikling av resistens skjer ofte hos føflekkreftpasienter som mottar behandling for sykdom med spredning.

For eksempel kan pasienter på BRAF-hemmere oppleve hurtig og god respons til å begynne med, en effekt som ofte varer kun i en tidsbegrenset periode. Også pasienter på immunterapier kan oppleve oppsving i kreftaktivitet etter en periode med god respons.

Forskning på resistens er derfor svært viktig for pasienter med føflekkreftpasienter.

Leder i Føflekkreftforeningen Kari Anne Fevang applauderer forskningen fra Bergen og er stolt over den plassen norsk forskning får på den internasjonale scenen:

- Det er stort når det blir presentert på ASCO, sier Fevang entusiastisk når hun mottar rapportene fra Chicago.

Parallelt fortsetter forskning på såkalte «biomarkører» som vil gjøre leger i stand til å bedre forutse hvilke pasienter som vil respondere på medisiner som immunterapier.

- Økt forståelse for resistens og bedre biomarkører vil være helt sentralt for å øke overlevelsen blant pasienter med spredning, påpeker Fevang. Hun håper på nye forskningsgjennombrudd for føflekkreftpasienter også på kommende konferanser.

American Society of Clinical Oncology (ASCO) arrangerer verdens største kreftkongress med flere enn 32 000 forskere og legepersonell som deltakere.

European Societety of Clinical Oncology (ESMO) står for den store europeiske kreftkongressen i München den 19-23. oktober i år hvor også medlemmer fra Føflekkreftforeningen vil delta.

Flere nyheter

Nyhetsbrev høst 2023

Denne høsten har vært begivenhetsrik for Melanomforeningen og også grunnen til at høstens nyhetsbrev har latt seg vente litt på. Mye har skjedd etter sommerferien. Vi har fått inn ny daglig leder, Barbara Gonzalez-Vaughn, som tiltrådte et 1-års vikariat 15.august i år. I høstens nyhetsbrev får du innblikk i de ulike aktivitetene Melanomforeningen har vært involvert i så langt i høst. Du kan lese mer om den nye felles likepersonstjenesten som det jobbes med på tvers av pasientforeningene. Vi har også deltatt i Nordic Melanoma Meeting i Reykjavik. Vi får også en oppdatering fra fagfeltet fra onkolog Anna K. Winge-Main. God lesing!

Vi søker flere likepersoner

Det er et stort behov for flere likepersoner på Vardesenterne, som finnes i de største byene. I tillegg har vi behov for flere likepersoner som kan påta seg telefonvakter, slik at vi kan sikre et godt og bærekraftig tilbud for mennesker som får påvist melanom.

Nyhetsbrev vår 2024

Etter en lang og mange steder kald vinter har våren så smått meldt sin ankomst. Vi gleder oss over lengre og lysere dager og ser frem mot sommeren. Det nærmer seg landstreff og årsmøte og jeg håper at så mange som mulig av dere tar turen til Gardermoen. Et interessant program venter, men mest av alt anledningen til å møte nye og gamle venner i denne foreningen. Vi trenger et par dager hvor vi kan fylles med ny kunnskap, dele sorger og gleder og utveksle erfaringer med likesinnede. Vi vet hva denne diagnosen kan være, noe "de andre" ofte ikke kan forstå. Vi håper å se mange nye og kjente fjes på Landstreffet 20. - 21. april.

Nyhetsbrev våren 2023

I vårens nyhetsbrev blir du oppdatert på arbeidet som gjøres og du får informasjon om vårens planlagte aktiviteter. Du kan også lese onkolog Annas oppdatering, samt en vårhilsen fra hovedstyret.