Til forsiden

Immunterapi

Immunterapi tar i bruk kroppens eget immunforsvar til å bekjempe kreftcellene.

Immunterapi har vist seg å ha gode resultater for melanompasienter med spredning. En ulempe med immunterapi er at den kan bruke tid på å virke. Det kan gå opptil 12 uker før man begynner å se effekt av behandlingen.

Hva er immunterapi?

Immunterapi tar i bruk kroppens eget immunforsvar til å bekjempe kreftcellene. Normalt vil immunforsvaret i kroppen vår forstå at kreftceller er farlige og vil utrydde dem. Allikevel kan kreftceller utvikle forskjellige mekanismer, som gjør at de unngår å bli oppdaget og angrepet av kroppens eget immunforsvar.

Hva medfører immunterapi?

Enkelt forklart medfører slik terapi følgende: Kroppens eget forsvarsverk – T-cellene blir i stand til å oppdage kreftcellene og slå dem tilbake. Behandlingen er mye mer skånsom enn cellegift og stråling, fordi den veldig presist angriper kreftcellene. Men behandlingen kan være tøff, fordi immunforsvaret går på høygir når det slåss mot kreft, og det kan i noen tilfeller angripe kroppens egne normale celler. Det er heller ikke alle pasienter som får effekt av behandlingen.

Kombinasjonsbehandling

Man kan også få kombinasjonsbehandling med immunterapi og det betyr at to forskjellige typer immunterapi gis samtidig. Dette kan gi større respons og effekt av behandlingen, men også flere og mer alvorlige bivirkninger. Kombinasjonsbehandling kan per i dag bare gis som første linjebehandling.

Mer om temaet